Меню
company logo
ХНЕУ ім. С. Кузнеця

Дуальна форма навчання

Відповідно до Концепції підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/660-2018-%D1%80  кафедра митної справи і фінансових послуг приєдналась до створення умов та розвитку дуальної форми навчання на базі Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця.

Порядок організації та проведення підготовки фахівців за дуальною формою здобуття вищої освіти у Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця відбувається на основі Положення про порядок організації та проведення підготовки фахівців за дуальною формою здобуття вищої освіти у Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця http://www.customs.hneu.edu.ua/wp-content/uploads/sites/34/2024/02/Polozhennya-pro-dualnu-osvitu.pdf.

06.10.2023 р. була проведена зустріч Борщевої Оксани Миколаївни, начальника управління персоналу Головного управління ДПС у Харківській області зі здобувачами вищої освіти 3-4 курсів ОП «Митна справа» та 1 курсу магістратури ОП «Митний контроль» ХНЕУ ім. С. Кузнеця.

Студентам розповіли про можливі шляхи реалізації себе в професії, перспективи працевлаштування та побудови кар’єри в Державній податковій інспекції. Особливістю зустрічі стало акцентування на перспективах реалізації дуальної освіти при працевлаштуванні до Державної податкової інспекції та паралельному опануванні знань в ХНЕУ ім. С. Кузнеця.

Також були зроблені конкретні кроки разом із компаніями ТОВ “М-енд-С” та ТД “Золота Миля”.

В ході виробничої практики студентів 1-го року магістратури  на базі компанії ТОВ “М-енд-С”, а саме — Академії M&S, студенти пройшли навчання за темою «Товаросупровідні та товаротранспортні документи» та практикум щодо перевірки документів на комплектність та коректність. Як майбутні фахівці, студенти прийняли участь в програмі Верифікація — пройшли оцінювання своїх знань та вмінь з митної справи та ЗЕД,  оцінювання навиків набору митної декларації, експрес навчання корпоративним стандартам професійної діяльності. Студенти пройшли тренування набору учбових митних декларацій (в тому числі — отримання пакету товаросупровідних документів, визначення характеристик та коду товару, розрахунку митної вартості та митних платежів), заповненню товаросупровідних документів. За результатами практики студентам запропоновано прийняти участь в програмі двохмісячної професійної підготовки та здобути кваліфікацію молодшого фахівця дивізіону Декларування в Компанії.

ПП Торговий Дім “Золота Миля надає комплекс товарів і послуг, спрямований на забезпечення та розвиток підприємств харчової промисловості. За запрошенням на вакантну позицію в компанію Золота миля Науменко Дмитро пройшов професійну підготовку із залученням фахівців підприємства та працює помічником менеджера із зовнішньоекономічної діяльності відділу постачання.

Кафедра надалі співпрацює з партнерами задля розширення можливостей дуальної освіти на базі Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця. В поточному навчальному році були проведені відкриті зустрічі з професіоналами та роботодавцями з приводу надання студентам більшої інформації та можливостей професійного становлення. На запрошення кафедри зі студентами в 2023-2024 н.р. зустрілися:

Катерина Гунько – начальник управління по роботі з персоналом Харківської митниці.

Геннадій Веселовський – заступник начальника управління забезпечення митного контролю та оформлення Харківської митниці.

Борщева Оксана Миколаївна –  начальник управління персоналу Головного управління ДПС у Харківській області.

Островський Денис Миколайович – митний брокер.

Олена Григорова – менеджер з транспортної логістики.

Вікторія Вдовенко – менеджер з персоналу АТ «Новий стиль».

Баштенко Олена Володимирівна – начальник відділу контролю за переміщенням товарів Харківської митниці.

10.10.2023 р. в рамках Меморандуму про співпрацю між Харківським національним економічним університетом імені Семена Кузнеця та Харківською митницею відбулась екскурсія студентів освітньої програми «Митна справа», «Митний контроль» та викладачів кафедри митної справи і фінансових послуг на митний пост «Барабашово».

Харківські митники митного поста «Барабашово», який одним із перших відновив свою роботу під час воєнного стану,  показали на практиці як працює сучасний митний механізм. Студенти ознайомились з діяльністю митного поста, дізнались про порядок огляду митних товарів в спеціально відведеній зоні, спостерігали за процесом митного оформлення товарів, наочно побачили роботу електронних вагів для статичного зважування автомобілів. Під час екскурсії студенти ОП «Митна справа» мали можливість спостерігати роботу митних інспекторів, прийняли участь у процедурі митного оформлення товарів, було розглянуто тему контрабанди та незаконного переміщення товарів через митний кордон. Була проведена ознайомча демонстрація роботи кінологічної служби, яка показала на практиці роботу службової собаки Харківської митниці.