Меню
company logo
ХНЕУ ім. С. Кузнеця

Загальні відомості ОНП PhD 072

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ОНП ПІДГОТОВКИ ДОКТОРІВ ФІЛОСОФІЇ PHD

зі спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок»,

історія її розроблення (оновлення)  та впровадження

Під впливом глобалізаційних процесів, лібералізації руху капіталу, виникнення складних фінансових інструментів, інновацій на фінансовому ринку підходи до  розвитку банківського сектору України повинні трансформуватись відповідно до сучасних умов, тенденцій та процесів діджиталізації, які відбуваються на світовому фінансовому ринку. Розширення доступу населення та суб’єктів господарювання до фінансових послуг стимулює фінансово-економічні відносини між суб’єктами регіональної економіки, чим сприяє також розвитку питань, пов’язаних з функціонуванням ринків небанківських фінансових послу, що має комплексний характер і є результатом багатоаспектності функціонування ринків фінансових послуг, в тому числі і в частині забезпечення захисту прав споживачів в умовах функціонування цифрової економіки.

Поява нових тенденцій розвитку національної економіки зумовило рішення про відкриття ОНП “Фінанси, банківська справа та страхування” у тому числі на третьому, освітньо-науковому рівні. Дане рішення було підтверджено аналізом обраних студентами дисциплін вільного вибору (Підсумки роботи трудового колективу ХНЕУ ім. С. Кузнеця https://www.hneu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/11/Pidsumky-roboty-trudovoho-kolektyvu-HNEU-2016-17.pdf; с. 51-56), який визначав жваву зацікавленість представників ринку праці і здобувачів освіти у навчальних дисциплінах фінансового спрямування («Дилінгові операції банків», «Фінансовий менеджмент та контролінг», «Протидія фінансовим шахрайствам», «Управління бізнес-процесами», «Інформаційні системи в бізнесі» та ін.) та підтвердив доцільність та своєчасність відкриття ОНП “Фінанси, банківська справа та страхування” у тому числі на третьому, освітньо-науковому рівні.

З метою покращення інформованості щодо вибіркової складової освітніх програм та оптимізації формування загально університетських груп було створено новий інтерактивний сайт http://www.elect.hneu.edu.ua , за допомогою якого студенти можуть стисло ознайомитись із запропонованими навчальними курсами.

Розробку ОНП “Фінанси, банківська справа та страхування” було здійснено під керівництвом д.е.н., проф. Колодізєва О. М., завідувача кафедрою банківської справи (на теперішній час – кафедра банківської справи і фінансових послуг). ОНП “Фінанси, банківська справа та страхування” була затверджена на засіданні вченої ради ХНЕУ ім. С. Кузнеця 25.04.2016 р., протокол № 9. Перший набір здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії (PhD) відбувся у вересні 2016 року.

Оновлення ОНП “Фінанси, банківська справа та страхування” підготовки докторів філософії PhD здійснюється у відповідності з «Положенням про розроблення, затвердження, моніторинг, періодичний перегляд та оновлення освітніх програм у Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця (нова редакція)» (https://www.hneu.edu.ua/wp-content/uploads/2021/01/Polozhennya-pro-OP.pdf) за результатами зміни об’єктивних умов на ринку освітніх послуг: зміна законодавчої та нормативної бази, що регулює освітню діяльність закладів вищої освіти; затвердження нових стандартів вищої освіти; зміна ситуації на ринку праці; ініціатива гаранта ОП, пропозиції членів робочої групи та інших стейкхолдерів; пропозиції навчального відділу, відділу аспірантури та докторантури, методичного відділу, відділу забезпечення якості освіти та інноваційного розвитку, та інших структурних підрозділів; результати внутрішнього та зовнішнього оцінювання якості освітньої програми; об’єктивні зміни умов реалізації освітньої програми: кадрових, матеріально-технічних, організаційно-методичних;

а також після громадського обговорення (https://www.hneu.edu.ua/gromadske-obgovorennya-osvitnih-program/) проєкту оновленої освітньої програми.

У 2020 році відбувся успішний захист дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальність 072 “Фінанси, банківська справа та страхування” відповідно до Порядку захисту дисертацій на здобуття ступеня доктора філософії (для аспірантів вступу 2016 року та пізніше) визначений Постановою КМУ №167 від 06.03.2019 р. «Про проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії»

ДФ 64.055.001 по захисту дисертації ВЕЙЦА Олександра Ігоровича «Формування системи запобігання та протидії легалізації доходів клієнтів банку» (науковий керівник – к.е.н., професор Лебідь О.В) на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 07 «Управління та адміністрування» за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» 01 липня 2020 р. (https://www.youtube.com/watch?v=MkYBfHG1dIM&feature=youtu.be)

ДФ 64.055.008 по захисту дисертації ПЛЕСКУН Інни Володимирівни «Ризик-контроль клієнтів банку в системі фінансового моніторингу» (науковий керівник – д.е.н., професор Колодізєв О.М) на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 07 «Управління та адміністрування» за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» 02 грудня 2020 р. (https://www.youtube.com/watch?v=0VbSlIXWBTY)

Освітньо-наукова програма “Фінанси, банківська справа та страхування” http://www.customs.hneu.edu.ua/wp-content/uploads/sites/34/2024/04/OHП-072_Ф-БС-та-С_PhD_-2023р.-на-сайті_Зауваж_-05.03.2024-1.pdf